Tutkimuksen mukaan vain 4,3 % suomalaisista 18–24-vuotiaista nuorista syö päivittäin hedelmiä ja vihanneksia WHO:n suositusten (400 grammaa) mukaisesti, joka on selvästi pienin osuus kaikista ikäryhmistä. Lähes puolet nuorista ei ole tietoisia näistä suosituksista. Tilanne on entistä huolestuttavampi, sillä Suomen uudet ravitsemussuositukset nostivat suositellun kasvisten ja hedelmien päivittäisen saannin 500–800 grammaan. Näin ollen suositusten saavuttaminen karkaa yhä useamman ulottumattomiin, mikä lisää huolta erityisesti nuorten ruokailutottumuksista.
Maku on edelleen tärkein yksittäinen tekijä ruokavalinnoissa – kaikissa ikäryhmissä, mutta vain kymmenesosa nuorista sanoo, ettei pidä vihannesten ja hedelmien mausta. Syyt vähäiselle kulutukselle ovat arkisia: terveellinen ruoka on kolmasosalle nuorista taloudellisesti tavoittamattomissa. Lisäksi ruoanlaittoon ei ole aikaa eikä inspiraatiota, mikä on yleinen syy kasvisten vähäiselle kulutukselle ylipäätään, mutta korostuu erityisen paljon nuorten vastauksissa.
TikTok määrittää, mitä nuoret pitävät terveellisenä
Sosiaalinen media on noussut keskeiseksi vaikuttajaksi siinä, miten nuoret ymmärtävät ja valitsevat ruokansa. Peräti 64 % Z-sukupolven edustajista uskoo somen vaikuttavan heidän käsitykseensä terveellisestä ruuasta. Ruokainspiraatio löytyy yhä harvemmin kirjoista tai perinteisestä mediasta – sen sijaan sitä haetaan TikTokista (74 %), Instagramista (72 %) ja YouTubesta (32 %). Suomalaisten nuorten kohdalla TikTok, Instagram ja ystävien suositukset nousevat selvästi tärkeimmiksi lähteiksi. Ruokavalinnoista ei enää päätä ravitsemusasiantuntijat tai oppikirjat, vaan algoritmit, suosittelut ja omassa feedissä näkyvät videot.
Nämä luvut käyvät ilmi uudesta kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka Ipsos toteutti Picadelin toimeksiannosta. Tutkimuksessa haastateltiin yli 12 000 ihmistä seitsemässä Euroopan maassa ja Yhdysvalloissa, ja sen tavoitteena oli selvittää ruokailutottumuksia sekä kasvisten ja hedelmien kulutuksen vaikutuksia hyvinvointiin.
Trendikulhot puhuttelemaan nuoria
Picadeli tarttuu nuorten ruokahaasteeseen lanseeraamalla valikoituihin salaattibaareihin 19. toukokuuta rajoitetun erän uniikkeja salaattikulhoja, joille on annettu nimiä kuten GOAT, Sigma ja Rizz – termejä, jotka resonoivat TikTok-sukupolven kielellä ja kulttuurissa. Kulhot ovat saatavilla valikoiduissa Picadelin salaattibaareissa mm. Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa ja Jyväskylässä.
Kulhojen sisältö valitaan itse Picadelin salaattibaarista, joten jokainen annos on yhtä yksilöllinen kuin sen tekijä. Persoonallisuus, itseilmaisu ja vapaus valita ovat Z-sukupolvelle keskeisiä arvoja – myös ruokavalinnoissa. Ja jos oma mielikuvitus joskus loppuu kesken, Picadelilta löytyy runsaasti resepti-inspiraatiota, jotka auttavat rakentamaan herkullisen ja tasapainoisen annoksen. Picadeli panostaa myös entistä vahvemmin niihin kanaviin, joissa nuoret viettävät aikaansa ja joissa ruokatrendit syntyvät.
”Haluamme herättää nuorten kiinnostuksen kasviksia kohtaan tavalla, joka tuntuu heistä aidosti omalta. Uudet trendikulhot yhdistävät herkulliset raaka-aineet, huumorin, itseilmaisun ja visuaalisuuden – eli kaiken sen, mikä tekee ruoasta kiinnostavaa Z-sukupolvelle. Puhumme heidän kieltään, toimimme heidän kanavissaan ja inspiroimme arjen valintoja. Meidän tehtävämme on tehdä kasvisten syömisestä yhtä kiinnostavaa kuin niiden kuvaaminen TikTokiin”, sanoo Kaisa Väistö-Nurminen, Suomen Picadeli Oy:n Deputy Country Manager.
Lisää tietoa löydät Vegocracy-raportista* täältä.
Tietoa tutkimuksesta
*Vegocracy-raportti perustuu kansainväliseen kyselytutkimukseen, jonka toteutti Picadelin pyynnöstä globaali tutkimusyritys Ipsos. Tutkimus koostuu yli 12 000 haastattelusta, joihin osallistui 18–65-vuotiaita miehiä ja naisia seitsemässä maassa: Suomi, Ruotsi, Saksa, Belgia, Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat. Kussakin maassa tehtiin vähintään 1 000 haastattelua. Haastattelut tehtiin marraskuusta 2024 tammikuuhun 2025.