Komissio ehdottaa ratkaisuksi maatalouden haasteisiin lainsäädännön muuttamista. Muutokset perustuvat käytännön kokemuksiin sekä sidosryhmiltä ja jäsenmailta saatuun palautteeseen. Muutoksilla voitaisiin saada aikaan vuosittain mittavia säästöjä: jopa 1,58 miljardia euroa viljelijöille ja 210 miljoonaa euroa kansallisille viranomaisille. Myös tukia, tiettyjä vaatimuksia ja kriisivälineitä joustavoitettaisiin. Paketti on osa EU:n kilpailukykykompassin mukaisesti toteutettavaa laajempaa yksinkertaistamista, ja sillä tuetaan maatalouden kilpailukykyä, häiriönsietokykyä ja digitalisaatiota sekä erityisesti nuoria viljelijöitä ja luomuviljelijöitä.  

Yksinkertaistettu tukijärjestelmä pienviljelijöille  

Pienviljelijöille tilatukijärjestelmässä maksettavan vuosittaisen kertakorvauksen enimmäismäärää nostetaan 1 250 eurosta 2 500 euroon, jotta järjestelmä olisi heille houkuttelevampi. Pienviljelijöille maksettavilla tuilla tasapainotetaan tuen jakautumista, vahvistetaan niiden maaseutualueiden elinvoimaisuutta, joilla pientilat ovat taloudellisesti merkittävässä roolissa, ja vähennetään sekä viljelijöille että viranomaisille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa. Pienviljelijät vapautetaan myös tietyistä ympäristösäännöistä (ehdollisuus). Ne voivat silti saada ympäristöystävällisestä viljelystä palkitsevia tukia (ekojärjestelmät).  

Yksinkertaisemmat ympäristövaatimukset ja -valvonta  

Yksinkertaistamispaketilla pyritään ottamaan paremmin huomioon erilaiset viljelykäytännöt ja paikalliset olosuhteet. Myös päällekkäisyyttä voimassa olevien kansallisten sääntöjen kanssa vähennetään. Hyväksyttyjen luomutilojen katsotaan esimerkiksi automaattisesti täyttävän tietyt EU:n rahoitusta koskevat ympäristövaatimukset. Joidenkin vaativampien vaatimusten osalta viljelijöille voidaan antaa kannustimia turvemaiden ja kosteikkojen suojelemiseksi. Viljelijöitä autetaan myös noudattamaan kansallisia sääntöjä, jotka ylittävät EU:n normit. Samalla varmistetaan, että toiminnasta maksetaan oikeudenmukainen korvaus. Jotta valvonnasta aiheutuvaa hallinnollista taakkaa saadaan kevennettyä, valvontaa sujuvoitetaan satelliittien ja teknologian avulla.  

Tehostettu kriisinhallinta ja yksinkertaisemmat kansalliset menettelyt  

YMP:n strategiasuunnitelmiin sisällytetyllä uudella kriisituella ja joustavammilla kriisinhallintavälineillä autetaan viljelijöitä, joiden toiminta on kärsinyt luonnonkatastrofien tai eläintautien vuoksi. Jäsenmaat voivat vapaammin muokata YMP:n strategiasuunnitelmiaan, ja vain strategisille muutoksille on pyydettävä komission ennakkohyväksyntä.  

Kilpailukyvyn ja digitalisaation edistäminen  

Pienviljelijät voivat saada enimmillään 50 000 euron kertamaksun tilojensa kilpailukyvyn parantamiseen uuden yksinkertaisemman rahoitusvaihtoehdon avulla. Kansallisia viranomaisia kannustetaan myös kehittämään yhteentoimivia digitaalisia järjestelmiä. Lisäksi viljelijöiden tarvitsee ilmoittaa tietonsa enää yhden kerran yhden järjestelmän kautta. Tämä säästää aikaa, vähentää hallinnollisia kustannuksia ja helpottaa tilan hallintoa.  

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: 

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_1205

Euroopan komission Suomen-edustusto 

Tiedotuspäällikkö 
Ismo Ulvila 
puh. 050 541 1122 
ismo.ulvila@ec.europa.eu 

Tiedottaja 
Nina Hotti 
puh. 050 384 7857 
nina.hotti@ec.europa.eu 

source

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *