Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheutti välittömän uhkan myös Euroopan ja koko maailman ydinturvallisuudelle. Venäjä valtasi sodan alussa Tšernobylin ydinvoimalan ja sen suojakupu vaurioitui droonihyökkäyksessä ja aiheutti tulipalon. Venäjän armeija valtasi myös Ukrainan ja koko Euroopan suurimman ydinvoimalalaitoksen, Zaporižžjan. Sen jälkeen kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA on yrittänyt pitää yhteyttä venäläisten hallussa olevaan ydinvoimalaan.
Vaikka Tšernobylin kaltainen onnettomuus ei ole Ukrainan nykyisissä voimaloissa mahdollinen, silti sota luo pelkoa ja vakavan uhkan ydinturvallisuudelle ja koko Euroopan energiavarmuudelle sekä tuhon ympäristölle. Tšernobyl-nimi, ydinvoima ja julkisuudessa jatkuvasti käytävä puhe ydinaseista aiheuttavat ydinkatastrofin pelkoa, jota myös media ylläpitää.
Onko ydinterrorin pelko todellinen ja miten siihen pitää suhtautua? Kysymys ydinvoimasta ja Fennovoiman kaatumisen seurauksista on ajankohtainen myös Suomessa. Millaista keskustelua Suomessa pitäisi nyt käydä ja miten varautua ydinterroriin ja ympäristön tuhontaan, mitä Venäjän hyökkäyssota aiheuttaa?
Seminaarissa puhuvat kriisiviestinnän tutkija Salli Hakala, Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta, Säteilyturvakeskuksesta (STUK) johtaja Karim Peltonen sekä Ukrainan ja Venäjän ydinvoimaan erikoistunut johtava asiantuntija Aapo Tanskanen.
OHJELMA
Varadekaani Hanna Wass: Tervehdyspuheenvuoro valtiotieteellisen tiedekunnan ja STUKin yhteistyöstä
Alustuspuheenvuorot (noin 10 min), kello 17-18:
Salli Hakala: Media, viestintä ja ydinvoiman pelko. Mistä johtuu ydinvoiman ja ydinaseiden pelko, ja voidaanko pelkoa hallita?
Karim Peltonen: Miten Suomi ja maailma on varautunut ydin- ja säteilyonnettomuusuhkiin? Mitä on ydinturvallisuus Ukrainan kriisin aikana?
Veli-Pekka Tynkkynen: Venäjän hyökkäyssota ja ympäristö – ydinterrorista ympäristön tuhontaan
Aapo Tanskanen: STUKin Ukraina-tilannekuvatyö ja tuki Ukrainan viranomaisille
Paneelikeskustelu, kello 18-19:
Keskustelijoina Salli Hakala, Karim Peltonen, Veli-Pekka Tynkkynen ja Aapo Tanskanen.
Seminaarin ja paneelin puheenjohtajana toimii tutkijatohtori Minttu Tikka
(minttu.mt.tikka@helsinki.fi).
*************
Seminaari striimataan suorana ja tallennetaan Tiedekulman sivuille, ja se on katsottavissa tästä linkistä: https://helsinginyliopisto.etapahtuma.fi/events/public-fi?id=70652
Yliopiston ja STUKin kumppanuussopimuksen yhteyshenkilöinä Helsingin yliopistossa on politiikan ja viestinnän kandiohjelman johtaja dosentti Janne Matikainen p. +358 50317 5028 ja STUKissa viestintäpäällikkö Piia Kaijanto, puh. +358 9 7598 8285.