”Suomalaisten kotitalouksien varallisuuden kehitys ei ole kovin mairitteleva mediaanivarallisuuden pienentyessä vuonna 2023 lähes 18 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Nettovarallisuudella mitattuna varakkaimpia ovat 65–74-vuotiaat, mutta eläkeikäisten kulutus- ja muun velan osuus on ollut viime vuosina kasvussa. Eläkeikäisten jättiperintöjen odottamisen sijaan kotitalouksien kannattaa keskittyä omiin tuloihin ja menoihin perustuvaan pelisuunnitelmaan varmistaakseen riittävät taloudelliset puskurit”, toteaa POP Pankin johtaja Timo Hulkko.
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 jo lähes reilulla neljänneksellä eläkeläiskotitalouksista oli velkaa. Asuntovelan osuuden pysytellessä 10 prosentissa eläketalouksien kulutus- ja muun velan osuus on tuplaantunut 12 prosentista 23 prosenttiin tarkastelujaksolla 1998-2023. Vuonna 2023 eläkeläiskotitalouksien asuntovelkojen mediaani oli 25 400 euroa ja kulutus- ja muiden velkojen mediaani 9 600 euroa.
”Vaikka eläkeikäisten rahoitusvarallisuuden mediaani on kasvanut lähes 12 prosenttia, on myös heidän kulutus- ja muut velat kasvaneet suhteellisesti asuntolainaa enemmän pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi julkisen talouden kestävyysvajeen vuoksi kotitalouksilla on entistä suurempi vastuu omasta taloudellisesta turvastaan. Tämä tekee säästämisestä ja varallisuuden suunnittelusta aiempaa tärkeämpää”, POP Pankin johtaja Timo Hulkko sanoo.
Reaali- ja rahoitusvarallisuuden tärkeä tasapaino
Kotitalouksien varallisuuden lasku viime vuosina on johtunut pääasiassa reaalivarallisuuden laskusta. Vuosien 2019 ja 2023 välillä kotitalouksien reaalivarallisuus pieneni yli 13 prosenttia, kun taas rahoitusvarallisuus kasvoi lähes 7 prosenttia. Reaalivarallisuuden laskun taustalla on erityisesti asuntovarallisuuden määrän väheneminen.
Hulkko kehottaa eläkeikäisten lisäksi myös perheellisiä ja nuoria tarkastelemaan menojen ja tulojen tasapainoa tämän heijastuessa arjen hyvinvointiin.
”Niin sanotusta sukan varteen laittamisesta ei kannata tinkiä. Markkinoilla on paljon erilaisia vaihtoehtoja säästää ja sijoittaa. Jokaisen olisi hyvä miettiä, että voisiko yllättäviin menoihin varautumisen lisäksi säästää tai sijoittaa suunnitelmallisesti?”
”Rahoitusvarallisuuden lisääntyminen on positiivinen signaali, joskin kasvun soisi olevan suomalaistensa kannalta rivakampi etenkin reaalivarallisuuden kehitystä seuratessa. Säästäminen on itseensä satsaamista siinä, missä tavaroiden ja palvelujen ostaminen. Voisi sanoa, että säästä, koska olet sen arvoinen”, Hulkko summaa.
Timo Hulkon haastattelupyynnöt:
Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankkikeskus, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi