Vihreiden kansanedustajat Krista Mikkonen ja Jenni Pitko ovat tyrmistyneitä elinkeinoministeri Rydmanin halusta purkaa heikentää luonnon monimuotoisuutta vaatimalla Viiankiaavan Natura-alueen purkamista kaivostoiminnan tieltä.
”Ministeri Rydmanin halu vaatia Natura-alueen purkua jo ennen kuin viranomaiset ovat arvioineet hankkeen vaikutuksia kertoo niin perussuomalaisten paniikista kannatusromahduksensa vuoksi että täydellisestä piittaamattomuudesta suomalaista luontoa kohtaan. Ilmeisesti pian väistyvä elinkeinoministeri kuvittelee, että tomera vaatimus luontoarvojen heikentämisestä nostaa kannatusta. Todellisuudessa suomalaiset arvostavat luonnon monimuotoisuutta ja ajatus sallia monikansallisen kaivosyhtiön viedä mineraalit ja tuhota ainutlaatuinen aapasuo muutaman vuoden kaivamisen tähden ei vakuuta”, sanoo ympäristövaliokunnan puheenjohtajan paikalta paraikaa vanhempainvapaalla oleva Jenni Pitko.
Viiankiaavan luonnonsuojelualue on luontoarvoiltaan poikkeuksellisen arvokas erityisesti sen laajojen aapasoiden vuoksi ja se onkin suojeltu niin kansallisella soidensuojeluohjelmalla kuin eurooppalaisella Naturalla sekä lintu- että luontodirektiivin perusteella. Kaivoslupaa alueella havittelevan yhtiön itsensä tekemä luontoselvitys toteaa, että kaivos heikentäisi merkittävästi alueen luontoarvoja vesitalouden muutosten seurauksena. Heikentyminen kohdentuisi erityisesti aapasoihin, joita esiintyy EU:n alueella ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa ja siksi näillä mailla on vastuu niiden suojelusta.
”Hallituksen välinpitämättömyydestä luontoa kohtaan kertoo, ettei luonnonsuojelusta vastaava ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multalalta (kok.) ole kommentoinut asiaa mitenkään. Ympäristöministerin agendalla luonnonsuojelu ja luonnon monimuotoisuus on loistanut poissaolollaan, vaikka lisätoimien tarve on ilmeinen luonnon köyhtymisen edetessä koko ajan. Nyt olisi viimein aika ympäristöministerin ryhtyä pitämään luonnon puolta”, vaatii itsekin ympäristöministerinä toiminut Krista Mikkonen.
Nykyhallitus on tiputtanut luonnonsuojelun määrärahat kolmasosaan edellisen hallituksen tasosta. Se on lainsäädännöllä heikentänyt monimuotoisuutta esimerkiksi sallimalla puhtaan siirtymän hankkeiden heikentää erinomaisia vesiä ja luonnonsuojelualueita, väljentämällä rakentamisen sääntelyä ja sallimalla jopa uhanalaisten lajien metsästämisen. Hallitusohjelman vanhojen metsien suojelulupaus puolestaan toteutettiin tavalla, joka ei perustu tieteelliseen tietoon ja jättää valtaosan vanhoista metsistä suojelun ulkopuolelle.